Τρίτη 10 Ιουνίου 2008

Η ομιλία του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα

Κυρίες και Κύριοι, Θέλω πρώτα από όλα να σας καλωσορίσω στη Θεσπρωτία. Ιδιαίτερα βέβαια θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τον Πρόεδρο της Επιτροπής το συνάδελφο κ. Γιάννη Παπαθανασίου, με τον οποίο έχουμε μια στενή συνεργασία στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών κι οποίος με ζήλο συνεχίζει και καθοδηγεί αυτή την πρωτοπόρα προσπάθεια.
Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά να βρισκόμαστε σήμερα εδώ, με την ευκαιρία της 7ης Επιτροπής Παρακολούθησης. Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά να βρισκόμαστε στη νέα αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλιατών, του μεγαλύτερου ίσως καποδιστριακού Δήμου στη χώρα και ενός Δήμου που η ορεινή του Μουργκάνα, ανήκει πλέον στην περιοχή εφαρμογής του Προγράμματος «Πίνδος».

Οι παρεμβάσεις μας μέσα από το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της «Πίνδου», δεν πρέπει να είναι απλά ένας μακρύς κατάλογος έργων, ούτε κάποιες τεχνοκρατικές παρεμβάσεις. Το μέλημά μας θα πρέπει να είναι οι άνθρωποι των ορεινών περιοχών της πατρίδας μας, να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές στην καθημερινή τους ζωή, να αντιλαμβάνονται τις αλλαγές που δρομολογούνται, ώστε να αντικρίζουν το μέλλον τους με αισιοδοξία και αίσθημα ασφάλειας. Για το λόγο αυτό, οι στόχοι μας είναι σαφείς και ξεκάθαροι. Επιδιώκουμε την ολόπλευρη και μακροχρόνια ανάπτυξη.
Επιθυμούμε να εξαλειφθούν οι συνθήκες απομόνωσης και εγκατάλειψης των χωριών μας, συνθήκες που με ιδιαίτερο τρόπο βιώνουμε εδώ στους Φιλιάτες και στις ορεινές και παραμεθόριες περιοχές της πατρίδας μας γενικότερα.
Προσβλέπουμε στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού. Στόχος μας είναι τα οφέλη της ανάπτυξης να διαχέονται σε όλους ανεξαιρέτως, να διαχέονται στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών.

Κυρίες και Κύριοι, Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, ότι η διεθνής οικονομία διέρχεται μια περίοδο κρίσης. Παρ’ όλα αυτά, η ελληνική οικονομία έχει ισχυρές αντιστάσεις στις αυξημένες αβεβαιότητες που υπάρχουν. Χάρη στις μεταρρυθμίσεις που προωθήσαμε τα τελευταία χρόνια - όπως είναι οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, όπως είναι η μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, όπως είναι ο επενδυτικός νόμος- η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας έχει αποκτήσει μια νέα δυναμική.

Η κρίση που διέρχεται η παγκόσμια οικονομία μας επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη συνέπεια και αποφασιστικότητα το μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα και την πολιτική μας για την ολοκλήρωσης της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζουμε αντανακλούν στην κοινωνία και την οικονομία. Με συγκεκριμένες δράσεις ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας και βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητά της. Με στοχευμένες δράσεις ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να πω ότι το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για τη βιώσιμη ανάπτυξη της «Πίνδου», αποτελεί μια σημαντική μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Mια πυλωτική προσπάθεια που εντάσσεται στο πλέγμα των δράσεων που προανέφερα, μια προσπάθεια που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής μας για την ισόρροπη ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.

Η υλοποίηση του Προγράμματος «Πίνδος», αποτελεί παράλληλα ένα σημαντικό πρότυπο για την αναπτυξιακή αναβάθμιση και άλλων περιφερειών της χώρας.
Από εδώ και πέρα, εκείνο που απομένει είναι να επιταχύνουμε ακόμη περισσότερο τους ρυθμούς υλοποίησης, ώστε όπως ανέφερα και στην αρχή της παρέμβασής μου, η προσπάθεια αυτή να αποδώσει πιο ορατούς καρπούς, αποτελέσματα που θα δικαιώσουν τις προσδοκίες μας. Ο σωστός συντονισμός και η συστηματική συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, θα κρίνουν καθοριστικά την ποιότητα εφαρμογής του Προγράμματος.

Όπως επίσης είναι σημαντικό να δώσουμε από εδώ και πέρα μεγαλύτερη έμφαση στην ενεργοποίηση των Αξόνων 2 και 4 του Προγράμματος, αντικείμενο που αποτελεί άλλωστε θέμα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής Επιτροπής. Να υλοποιήσουμε δηλαδή έργα δημόσιου χαρακτήρα, που θα στηρίζουν το παραγωγικό περιβάλλον των περιοχών μας και θα ενισχύουν τις δεξιότητες και τη μεταφορά γνώσης στους τοπικούς πληθυσμούς. Να προωθήσουμε δράσεις που θα βοηθήσουν ενεργά στη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα, στην ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων και στη διατήρηση και ανάδειξη των δραστηριοτήτων που θεωρούνται παραδοσιακές.

Ο κρισιμότερος κατά τη γνώμη μου παράγοντας για την επιτυχία του εγχειρήματος, ο παράγοντας που θα αναδείξει και το μέτρο της αποτελεσματικότητάς μας, θα είναι η ενεργοποίηση των νέων ανθρώπων της περιοχής. Θα είναι οι δυνατότητες που θα διαμορφώσουμε, ώστε αυτοί οι νέοι άνθρωποι να παραμείνουν στα χωριά μας και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα τεχνολογία και η γνώση. Το Πρόγραμμα «Πίνδος» έχει επιπλέον ένα μεγάλο πλεονέκτημα, που αξίζει να το τονίζουμε και που πρέπει να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες δράσεις που υλοποιούνται.
Έχει διαπεριφερειακό χαρακτήρα, αφού η περιοχή εφαρμογής του εκτείνεται στα γεωγραφικά και διοικητικά όρια πολλών Περιφερειών, αλλά και διανομαρχιακό χαρακτήρα, αφού αφορά περιοχές πολλών Νομών. Ο διαπεριφερειακός και διανομαρχιακός χαρακτήρας του Προγράμματος ενισχύεται, και από το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις των έργων δεν κατανέμονται με τη λογική των ποσοστώσεων ανά Περιφέρεια και Νομό, αλλά σύμφωνα με τις ανάγκες συνολικά της ευρύτερης περιοχής.

Κυρίες και Κύριοι, Η ένταξη της Θεσπρωτίας στο Πρόγραμμα της «Πίνδου», η οποία πραγματοποιήθηκε στην 5η Επιτροπή Παρακολούθησης τον Ιούλιο του 2007, αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να διαμορφώσουμε συνθήκες οικονομικής ανασυγκρότησης και ευημερίας στις ορεινές περιοχές του Νομού μας.
Οι ορεινοί όγκοι της Μουργκάνας, της Παραμυθιάς και του Σουλίου δεν είναι μειονέκτημα αλλά συγκριτικό πλεονέκτημα και εν δυνάμει πλούτος του τόπου μας. Αρκεί να εφαρμοστεί ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης. Αυτή τη δυνατότητα, μας δίνει πλέον το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα της «Πίνδου».

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους σας για τη συμβολή σας στη μέχρι σήμερα επιτυχημένη εφαρμογή του Προγράμματος. Θέλω επίσης να σας ζητήσω, όχι τόσο ως μέλος της Κυβέρνησης αλλά κυρίως ως Βουλευτής της Περιφέρειας, να προχωρήσετε με γρήγορα βήματα στο δρόμο που είναι μπροστά σας.
Είναι δρόμος ανηφορικός με προβλήματα και δυσκολίες, αλλά ταυτόχρονα και δρόμος των λύσεων, της προόδου και της ανάπτυξης. Είναι δρόμος που αξίζει, να ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος.
Σας ευχαριστώ πολύ για την προσοχή σας.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα