Παρασκευή 13 Ιουνίου 2008

Επίσκεψη του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Χρήστου Ζώη στην Περιφέρεια Ηπείρου

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Χρήστος Ζώης, στο πλαίσιο των περιοδειών του στις Περιφέρειες της χώρας, επισκέφθηκε χθες την Περιφέρεια Ηπείρου, στα Ιωάννινα. Η επίσκεψη αυτή αποτελεί τον πέμπτο σταθμό στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεών του στις Περιφέρειες της χώρας.

Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Ιωαννιτών και Πρόεδρο της ΤΕΔΚ κ. Νικόλαο Γκόντα, από τον οποίο και ενημερώθηκε για το έργο και τις δραστηριότητες του Δήμου, ενώ ταυτόχρονα έθεσε τις δυνατότητες της ΚτΠ Α.Ε στη διάθεση των προτάσεών του.

Στη συνάντηση με το Προεδρείο της ΤΕΔΚ Ν. Ιωαννίνων που ακολούθησε ο κ. Ζώης αναφέρθηκε στην ανάγκη πλήρους αξιοποίησης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση των δυνατοτήτων του Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και των έργων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης που υλοποιεί το ΥΠ.ΕΣ. και η Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα ΚΕΠ, το δίκτυο ΣΥΖΕΥΞΙΣ, την η κεντρική δικτυακή πύλη ΕΡΜΗΣ, το πρόγραμμα ΠΟΛΙΤΕΙΑ 2008-2010, τα ψηφιακά πιστοποιητικά και τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Σε σχέση με το Πρόγραμμα «Δημοτικές Διαδικτυακές Πύλες» του ΥΠΕΣ, ο κ. Ζώης ανέφερε ότι έχουν ενταχθεί 19 Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων και 33 συνολικά στην Περιφέρεια Ηπείρου. Γνωστοποίησε ότι θα αποσταλεί επιστολή στους Δήμους που δεν εντάχθηκαν στην πρώτη φάση του έργου ώστε να κληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη.

«Οι Διαδημοτικές Πύλες αποτελούν την αφετηρία του e-Democracy με τις οποίες περνάμε από τον κλειστό γραφειοκρατικό δήμο στον ανοιχτό Ψηφιακό Δήμο» ανέφερε ο κ. Ζώης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην εφαρμογή κανόνων ποιότητας και μέτρησης αποδοτικότητας στο Δημόσιο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Το Κοινό Πλαίσιο Αξιολόγησης ΚΠΑ είναι οι ράγες πάνω στις οποίες θα κληθεί να «τρέξει» η νέα Δημόσια Διοίκηση».
Επισκεπτόμενος τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων ο κ. Ζώης ενημερώθηκε από τον Νομάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, για θέματα αρμοδιότητάς του και την πορεία του ΟΠΣ της Νομαρχίας. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αφού διαπίστωσε την εξαιρετική πορεία υλοποίησης και εφαρμογής του έργου εξέφρασε την ικανοποίησή του και εξήρε την προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ο κ. Ζώης διευκρίνισε τη σπουδαιότητα του έργου ΟΠΣΝΑ καθώς αφορά σε 13 διευθύνσεις και στο 60% των εργασιών – διαδικασιών στη λειτουργία της Νομαρχίας. «Μειώνει το κόστος διαχείρισης, το χρόνο εξυπηρέτησης των πολιτών, τη διακίνηση των εγγράφων, πατάσσει τη διαφθορά στα χαμηλά επίπεδα και εξασφαλίζει τη διαφάνεια» τόνισε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός.

Επισκεπτόμενος το ΚΕΠ της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ιωαννίνων, ο κ. Ζώης είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει το προσωπικό για την προσφορά και την εργατικότητά του και παράλληλα να επισημάνει για μια ακόμη φορά την πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών να δρομολογήσει τη μετεξέλιξη των ΚΕΠ σε Κέντρα όπου θα διεξάγονται Ολοκληρωμένες Διοικητικές Συναλλαγές. «Στόχος μας είναι να συντομεύσουμε τις διαδικασίες και να περιορίσουμε την επαφή του πολίτη με τον υπάλληλο», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης και δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει κάθε υποστήριξη στην προσπάθεια μεταστέγασης του ΚΕΠ της Νομαρχίας.

Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε τους χώρους του Περιφερειακού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων Περιφέρειας Ηπείρου (Π.ΙΝ.ΕΠ.), όπου και ενημερώθηκε για την πρόοδο της λειτουργίας του. «Αποκεντρώσαμε την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων και παράλληλα ικανοποιούμε πραγματικές ανάγκες της διοίκησης με άμεση επίπτωση στη λειτουργία τους και την υποστήριξη του πολίτη», δήλωσε ο κ. Ζώης.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείου του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Ηπείρου κ. Δημήτρη Πανοζάχου, ο κ. Ζώης ενημερώθηκε για τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη καθώς και για την πορεία της Ειδικής Επιτροπής Αποζημίωσης Πολιτών της Περιφέρειας.

Κατόπιν σχετικής προτάσεως του κ. Πανοζάχου, ο κ. Ζώης δήλωσε ότι θα αναρτηθεί σε όλους τους ιστότοπους των Γενικών Γραμματειών των Περιφερειών ειδική σελίδα που θα αφορά τη φύση και το ρόλο της Ειδικής Επιτροπής Αποζημίωσης Πολιτών και στην οποία θα αναρτώνται όλες οι σχετικές αποφάσεις που θα εκδίδονται από την Επιτροπή. Όπως ανέφερε ο κ. Ζώης, «Η Ειδική Επιτροπή Αποζημίωσης Πολιτών είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Θέτουμε την Επιτροπή στη διάθεσή των πολιτών», ζητώντας από τα μέλη της την κατά το δυνατόν αμεσότερη διεκπεραίωση των καταγγελιών που φθάνουν σ΄αυτήν».

Επίσης, στο πλαίσιο της σύσκεψης έγινε αξιολόγηση της πορείας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) της Περιφέρειας Ηπείρου. Ο κ. Ζώης τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος με τους ρυθμούς και την πορεία υλοποίησής του και κατέστησε σαφή τη βαρύτητα που δίδει η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών στην ολοκλήρωση του έργου αφού η επιτυχής λειτουργία του συνδέεται άμεσα με την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, τη μείωση του κόστους λειτουργίας των υπηρεσιών και τη διαφάνεια στην επικοινωνία των Υπηρεσιών.

Ενημερώθηκε επίσης για τη λειτουργία της Επιτροπής Ισότητας της Περιφέρειας, για τις δράσεις, τα αποτελέσματα και τον προγραμματισμό της. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εσωτερικών «Στο πλαίσιο του Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του Υπουργείου Εσωτερικών, ένας άξονας είναι αφιερωμένος στην Γενική Γραμματεία Ισότητας, διευκρινίζοντας ότι αυτό εξασφαλίζεται για πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας στην Ε.Ε.

Τον κ. Ζώη ενημέρωσε για τις δραστηριότητες και τον προγραμματισμό της η διοίκηση του Κέντρου Ερευνών για θέματα Ισότητας Πρέβεζας καθώς επίσης και η διοίκηση της Αναπτυξιακής Ηπείρου Α.Ε. η οποία παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Απασχόλησης Γυναικών, σύμφωνα με το οποίο από τις 225 άνεργες γυναίκες που το παρακολούθησαν βρήκαν δουλειά οι 157. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, προέτρεψε για την συστηματική προώθηση της ιδέας δημιουργίας νέων γυναικείων συνεταιριστικών οργανώσεων.

Αμέσως μετά ο κ. Ζώης είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες (ΑμεΑ) Ηπείρου και φορείς υποστηρικτικών δομών. Ανέφερε ότι έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με τις οργανώσεις των ΑμεΑ για το πώς θα κινητοποιηθεί η Πολιτεία όσον αφορά την προσβασιμότητά τους στα δημόσια κτίρια.

Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, «Παρ΄ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι απ΄ όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα, με μια απόφαση και μια εγκύκλιό μας, ζητήθηκε από όλες τις υπηρεσίες να υποβάλλουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης και ολοκλήρωσης έργων προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε δημόσια κτίρια και τους ζητήθηκε να μεριμνήσουν ώστε τα σχετικά κονδύλια των απαιτούμενων έργων να εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2009.

Επίσης, τόνισε πως για το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα για τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προσβασιμότητα νοείται όχι μόνον η φυσική πρόσβαση στα δημόσια κτίρια αλλά και η ψηφιακή.

«Είναι υποχρέωσή μας να βρισκόμαστε στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία. Με την παρουσία μου εδώ θέλω να στείλουμε ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία: η πολιτεία δεν είναι απούσα, αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες που παρέχονται στα Άτομα με Αναπηρία, αίρουμε διοικητικά εμπόδια, απλουστεύουμε χρονοβόρες διαδικασίες, μειώνουμε τη γραφειοκρατία, ελέγχουμε την προσβασιμότητα των δημόσιων κτιρίων. Προωθούμε την ενημέρωση με εργαλείο τον «Οδηγό του Πολίτη με Αναπηρία», συμβάλλουμε στην πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες και τις υπηρεσίες της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προσαρμόζουμε τις υπηρεσίες των Κ.Ε.Π. στις ανάγκες και απαιτήσεις των Ατόμων με αναπηρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ζώης.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ο Υφυπουργός, είχε τη δυνατότητα να παρουσιάσει τις δύο νέες αφίσες του Υπουργείου Εσωτερικών που ενημερώνουν τον πολίτη για την τηλεφωνική γραμμή 1564 με την οποία δίδεται η δυνατότητα σε κάθε Έλληνα να παραγγέλνει τα πιστοποιητικά που χρειάζεται από το σπίτι του 365 μέρες το χρόνο αλλά και για την υποχρέωση των Δημοσίων Υπηρεσιών να αναζητούν αυτεπαγγέλτως υποχρεωτικά ή κατόπιν συναίνεσης του ενδιαφερομένου, συνολικά 211 πιστοποιητικά πρώτης ζήτησης.

Το απόγευμα ο Υφυπουργός επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων, κ. Δημήτριο Μπαράτσα. Ενημερώθηκε για τις δράσεις και τους στόχους του Επιμελητηρίου και κάλεσε τα μέλη του σε συνεργασία. Τόνισε, πως ο ρόλος του ΥΠΕΣ είναι σημαντικός και για την οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας και αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρόσφατου συνεδρίου του ΥΠΕΣ ενώ έκανε αναλυτική αναφορά σε σειρά παρεμβάσεων του Υπουργείου που αφορούν τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.

«Ήρθα για να διεκδικήσω τη συμμαχία του Επιμελητηρίου σε σειρά πρωτοβουλιών που θα αναπτύξει το ΥΠΕΣ. Ήδη, 13 διαδικασίες πιστοποιημένες στα ΚΕΠ εξυπηρετούν τα μέλη των επιμελητηρίων και θέλουμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Τα αποτελέσματα των δράσεων μας είμαι σίγουρος πως θα φανούν σύντομα. Πάντα στην κατεύθυνση απλοποίησης των διαδικασιών, εξυπηρέτησης του πολίτη-επιχειρηματία και μείωσης των διοικητικών βαρών που αποτελούν βαρίδια για την πρόοδο και των υγιή ανταγωνισμό», δήλωσε ο κ. Ζώης.

Το πρόγραμμα του Υφυπουργού έκλεισε με επίσκεψη στη ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.

Επιστροφή στην αρχική σελίδα