Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

ΠΟΡΕΙΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ηγουμενίτσα 1-4-2009

Το Τμήμα Πολεοδομικών Σχεδίων και Κανόνων της Δ/νσης Πολεοδομίας και Χωροταξίας, έχει ως κύριο αντικείμενο τον Χωροταξικό και τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό.
Το αντικείμενο αυτό περιλαμβάνει τις μελέτες α) Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια (Γ.Π.Σ.) ή Σχέδια Χωροταξικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης, β) Πολεοδομικές Μελέτες, και γ) Μελέτες πράξεων εφαρμογής των εγκεκριμένων Πολεοδομικών Μελετών.
Με βάση το υπάρχον νομικό πλαίσιο (Νόμος 1337/1983 και τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα, που εκδόθηκαν μεταγενέστερα για την εφαρμογή του, και μετά το 1997 που δημοσιεύθηκε ο νέος οικιστικός νόμος 2508/1997, και ο νόμος 2742/1999, για τον Χωροταξικό Σχεδιασμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη), και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα η Δ/νση Πολεοδομίας λειτουργεί με μεγάλες ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό, στο νομό μας ολοκληρώθηκαν ή ευρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω μελέτες:

A. Χωροταξικός Σχεδιασμός
Η ¨Χωροταξική μελέτη του Νομού Θεσπρωτίας¨, που έχει ολοκληρωθεί, και τα βασικότερα στοιχεία αυτής ενσωματώθηκαν στην ¨Χωροταξική μελέτη της Περιφέρειας Ηπείρου¨, που εγκρίθηκε με την υπ΄ αρ. 25301/25-6-2003 απόφαση Υπουργού Πε.Χω.Δ.Ε. (ΦΕΚ 1.451/Δ/6-10-2003), αποτελούν το ¨Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Ηπείρου¨, που δίνει τις κατευθύνσεις για την ισόρροπη διάρθρωση του περιφερειακού οικιστικού δικτύου, καθώς επίσης και τις βασικές προτεραιότητες, για την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του Νομού Θεσπρωτίας.
Το ¨Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Ηπείρου¨ σε συνδυασμό με την ¨Χωροταξική μελέτη του Νομού Θεσπρωτίας¨, αποτελεί πλέον την βάση αναφοράς για τον συντονισμό και την εναρμόνιση των επί μέρους πολιτικών, προγραμμάτων και επενδυτικών σχεδίων του κράτους, των δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων, αλλά και των Ο.Τ.Α. του νομού Θεσπρωτίας, που επηρεάζουν σημαντικά την συνοχή και την ανάπτυξη του αστικού και εξωαστικού χώρου.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν.2742/99, τα Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, τα Σχέδια Χωρικής & Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων, ή άλλα σχέδια χρήσεων γης, που εγκρίνονται μετά την έναρξη του νόμου της Χωροταξίας (Ν. 2742/99), οφείλουν να εναρμονίζονται προς τις επιλογές ή τις κατευθύνσεις του εγκεκριμένου ¨Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης Ηπείρου¨.
Με το ¨Περιφερειακό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης¨ αλλά και την ¨Χωροταξική μελέτη του Νομού Θεσπρωτίας¨, προσδιορίζονται με προοπτική (15) δεκαπέντε ετών, οι βασικές προτεραιότητες και οι στρατηγικές επιλογές οι οποίες θα προωθούν την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του Νομού, αλλά και την ισότιμη ένταξή του στον ευρύτερο διεθνή, ευρωπαϊκό και εθνικό χώρο.
Β. Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός
Σήμερα το αντικείμενο που διαχειρίζεται το Τμήμα μας ξεχωριστά σε κάθε Δήμο είναι το παρακάτω:

Ι. ΔΗΜΟΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑ
ΓΑΡΔΙΚΙ : Έχει ολοκληρωθεί και εγκρίθηκε η Πολεοδομική μελέτη του οικισμού με την αριθμ. 1718/26-7-2004 (ΦΕΚ 728/Δ/16- 8 -2004) απόφαση του Γ.Γ. της Περ. Ηπείρου.
Σήμερα εκπονείται η πράξη εφαρμογής, η οποία ευρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έγκρισή της. Προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Μαΐου 2009.
ΧΟΪΚΑ: Έχει γίνει μερική Πολεοδόμηση, που εγκρίθηκε με την αριθμ. 21030/1-9-1998 (ΦΕΚ 722/Δ/1998) απόφαση Νομάρχη, σε περιοχή που ανήκει στο Δήμο, με σκοπό την διανομή οικοπέδων.
Στην συνέχεια ανατέθηκε από τον Δήμο η μελέτη Πράξης Εφαρμογής (η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης υπογράφηκε την 13-3-2003), η οποία εκπονήθηκε μόνο κατά ένα μέρος (την δημιουργία άρτιων και οικοδομήσιμων οικοπέδων στο τμήμα που έγινε πολεοδόμηση και την τοποθέτηση των οικοπέδων αυτών στο έδαφος για να διευκολυνθεί η διανομή τους). Εκκρεμεί το μέρος της πράξης που αφορά την αντιμετώπιση των ιδιοκτησιών εκτός της έκτασης που ανήκει στο Δήμο, γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε από τον Δήμο.
Έγινε προσπάθεια από την πλευρά μας για τον συντονισμό μελετητή με Δήμο, για την ολοκλήρωση της μελέτης αλλά δεν είχε αποτέλεσμα. Ανάδοχος Μελετητής της Πράξης εφαρμογής είναι ο κ. Ιωάννης Αρβανίτης, Τοπογράφος Μηχανικός.

ΙΙ. ΔΗΜΟΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ
ΙΙ.1. Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηγουμενίτσας
Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1337/1983, εγκρίθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. με την αριθμ. 63931/4680/25-7-1989 (ΦΕΚ 610 Δ’/3-10-89) απόφαση Υπουργού και αναδημοσιεύτηκε με την 50659/1583/6-3-1992 (ΦΕΚ 1073 Δ’/1992) νέα απόφαση μαζί με τα σχέδια. Η περιοχή που οριοθετείται από το Γεν. Πολ. Σχέδιο χωρίζεται σε 6 πολεοδομικές ενότητες που οργανώνονται ανεξάρτητα η κάθε μία, με σκοπό να καλύπτουν τις ανάγκες 5000 περίπου κατοίκων, και να έχουν πληρότητα όσον αφορά τις κοινωφελείς χρήσεις.
ΙΙ. 2. Νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ηγουμενίτσας
Μετά από σχετικές ενέργειες της υπηρεσίας μας (συμπλήρωση Τεχνικού Δελτίου, κλπ), υπογράφτηκε από τον Γενικό Γραμματέα Υ.Πε.Χω.Δ.Ε., η υπ΄ αρ. οικ. 167723/15-9-2003 απόφαση ένταξης της πράξης ¨Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηγουμενίτσας¨, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ¨Περιβάλλον 2000-2006¨ .
Η υπηρεσία προχώρησε στις διαδικασίες ανάθεσης της μελέτης (προκήρυξη στο Τ.Δ. του Τ.Ε.Ε., κλπ), και με την αριθμ. 41/2004 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ανατέθηκε η μελέτη στο τεχνικό γραφείο της PRISMA, που μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης ξεκίνησε την εκπόνηση της.
Η όλη διαδικασία ανάθεσης, καθυστέρησε λόγω των ενστάσεων που υποβλήθηκαν κατά την διαδικασία ανάθεσης, από κάποιους από τους λοιπούς ενδιαφερόμενους μελετητές.
Βάση της προκήρυξης του έργου ¨Μελέτη Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Ηγουμενίτσας¨, ο χρόνος περαίωσης της μελέτης προσδιορίζεται στους δέκα μήνες.
Η μελέτη περιλαμβάνει όλη την περιοχή του νέου καποδιστριακού Δήμου, και καθορίζει τις χρήσεις σε όλη την έκτασή του.
Σήμερα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και έχει σταλεί στην Δ/νση ΠΕ.ΧΩ. Ιωαννίνων για έγκριση.
ΙI.3. Πολεοδομική Μελέτη Αναθεώρησης Ηγουμενίτσας
Η Πολεοδομική Μελέτη αναθεώρησης έχει εκπονηθεί στο σύνολό της, για το παλιό σχέδιο πόλης Ηγουμενίτσας, και έχει εγκριθεί με την αριθμ. 2707/ 12-8-1993 (ΦΕΚ 1040/Δ/27-8-1993) απόφαση Νομάρχη.
ΙΙ.4. Πολεοδομική Μελέτη Δήμου Ηγουμενίτσας
Το Πολεοδομικό συγκρότημα Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, χωρίζεται σε 6 πολεοδομικές ενότητες.
Η 1η Πολ. Ενότητα, με εμβαδόν 935 στρέμματα περίπου, περιλαμβάνει εκτάσεις του Λαδοχωρίου και του Γραικοχωρίου.
Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε με την αριθμ. ΕΠΑ 25/14-3-1990 (ΦΕΚ 172/Δ/1990) απόφαση Νομάρχη Θεσπρωτίας.
Η ενότητα αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη με τα μεγάλα έργα, που έγιναν και πρόκειται να γίνουν στην περιοχή (λιμάνι, αφετηρία της Εγνατίας οδού), και πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, στην κατασκευή των έργων υποδομής (έργο διευθέτησης ρεμάτων, αποχέτευση, διάνοιξη των δρόμων κ.λ.π.), που πρέπει να γίνουν για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της.
Η 2η Πολ. Ενότητα, με εμβαδόν 485 στρέμματα περίπου, περιλαμβάνει εκτάσεις του σχεδίου διανομής του Υπ. Γεωργίας του οικισμού Γραικοχωρίου (αναθεώρηση), και εφαπτόμενες εκτάσεις σε αυτό (επεκτάσεις), που ανήκουν στην Ηγουμενίτσα.
Το τμήμα της αναθεώρησης του οικισμού Γραικοχωρίου έχει ολοκληρωθεί και εγκρίθηκε με την αριθμ. 5629/7-12-2005 (ΦΕΚ 97/13-2-2006) απόφαση Νομάρχη.
Για το υπόλοιπο τμήμα η πολεοδομική μελέτη (περιοχή επέκτασης) ολοκληρώθηκε, και απομένει η έγκριση της οριοθέτησης των ρεμάτων, και πιθανή διόρθωση της πολεοδομικής μελέτης λόγο των ρεμάτων.
Η 3η Πολ. Ενότητα, με εμβαδόν 660 στρέμματα, περιλαμβάνει τμήμα του εγκεκριμένου παλαιού σχεδίου και άλλες εκτάσεις της Ηγουμενίτσας, και έχει εγκριθεί το μεγαλύτερο τμήμα των επεκτάσεων με το από 14-9-1995 Π.Δ. (ΦΕΚ 724/Δ/1995).
Ένα μικρό τμήμα της 3ης Πολ. Ενότητας , το λεγόμενο Τρίγωνο, εγκρίθηκε αργότερα, με το από 16-6-1998 Π.Δ. (ΦΕΚ 750/Δ/29-9-1998), γιατί ήταν αναγκαία η προέγκρισή του, λόγο αρμοδιότητας, από το Υπουργείο Γεωργίας.
Η 4η Πολ. Ενότητα, με εμβαδόν 430 στρέμματα περίπου, περιλαμβάνει το υπόλοιπο τμήμα του εγκεκριμένου σχεδίου, τον οικισμό των Εργατικών κατοικιών, και άλλες εκτάσεις της Ηγουμενίτσας.
Η 4η Πολ. Ενότητα είχε κατ΄ αρχήν ολοκληρωθεί, και σταλεί προς έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ από τον Δεκέμβριο του 1990. Εντοπίσθηκε το πρόβλημα της οριοθέτησης των ρεμάτων, και ο φάκελος επεστράφη στην Υπηρεσία μας για τις απαραίτητες προσαρμογές της μελέτης.
Μετά από μελέτη που ανέθεσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την οριοθέτηση των ρεμάτων, έγιναν οι σχετικές προσαρμογές στην μελέτη από τον μελετητή για το τμήμα κάτωθεν του ρέματος και των εργατικών κατοικιών, και μετά την τήρηση των διαδικασιών ανάρτησης και ενημέρωσης, και στην συνέχεια γνωμοδότησης της Δ/νσης Δασών και του ΣΧΟΠ του νομού, ο σχετικός φάκελος με την μελέτη διαβιβάσθηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ προς έγκριση, με το αριθμ. 2053/12-5-2004 έγγραφο.
Στην συνέχεια με το αριθμ. 4111/8-8-2008 έγγραφο στείλαμε συμπληρωματικά στο ΥΠΕΧΩΔΕ την εγκεκριμένη μελέτη καθορισμού των ρεμάτων.
Σήμερα ο φάκελος ευρίσκεται σε εκκρεμότητα στο ΥΠΕΧΩΔΕ, μετά από παρέμβαση του Δήμου Ηγουμενίτσας, που ζήτησε την διόρθωση της μελέτης για την κατασκευή του κόμβου στην θέση που είναι το πρατήριο «ΝΤΑΣΙΟΣ», και την προσαρμογή της με τα σημερινά δεδομένα (αλλαγή χώρου πρασίνου σε οικοδομήσιμο).
Το υπόλοιπο τμήμα της ενότητας, δεν προωθήθηκε, λόγο ύπαρξης προβλήματος, που έχει σχέση με τον χαρακτηρισμό των δασικών και δημοσίων εκτάσεων (Δ/νση Δασών).
Η 5η Πολ. Ενότητα, με εμβαδόν 890 στρέμματα περίπου, περιλαμβάνει εκτάσεις της Ηγουμενίτσας και του Δ.Δ. της Νέας Σελεύκειας.
Η 5η Πολ. Ενότητα, ως μελέτη, ολοκληρώθηκε κατ’ αρχήν από την υπηρεσία μας με όλες τις διαδικασίες στο τέλος του 1994 και τον Φεβρουάριο του 1995, αφού πέρασε από ΣΧΟΠ εστάλη στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Όπως και στην 4η Π.Ε., λόγο του προβλήματος της οριοθέτησης των ρεμάτων, ο σχετικός φάκελος επεστράφη από το Υπουργείο, για τις απαραίτητες διορθώσεις και την οριοθέτηση των υπαρχόντων ρεμάτων.
Μετά από μελέτη που ανέθεσε ο Δήμος Ηγουμενίτσας για την οριοθέτηση των ρεμάτων, έγιναν οι σχετικές διορθώσεις, και μετά την κατ’ επανάληψη τήρηση των διαδικασιών ανάρτησης και ενημέρωσης, η μελέτη επέστρεψε στην υπηρεσία μας από τον Δήμο, με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να αποτυπωθεί ο ποδηλατόδρομος στα υπόβαθρα της μελέτης.
Επίσης με το αριθμ. 409/13-5-2004 έγγραφο η Κτηματική Υπηρεσία μας ενημέρωσε ότι θα πρέπει, προ της έγκρισης του Σχεδίου, να γίνει οριοθέτηση του αιγιαλού και της παραλίας.
Η αποτύπωση του Ποδηλατόδρομου έγινε, καθώς επίσης έχει ολοκληρωθεί και ο καθορισμός του Αιγιαλού και της Παραλίας σύμφωνα με τον Ν. 2971/2001, και απομένει να εγκριθεί η οριοθέτηση των ρεμάτων, που προωθεί ο Δήμος, σύμφωνα με το Ν. 3010/2002.
Ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η μελέτη καθορισμού των ρεμάτων, έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις στην μελέτη και ο φάκελος ευρίσκεται στην υπηρεσία μας.
……………………………..

Η 6η Πολ. Ενότητα, με εμβαδόν 350 στρέμματα περίπου, περιλαμβάνει έκταση της Ηγουμενίτσας, στην οποία είναι εγκατεστημένοι κάτοικοι του σεισμόπληκτου οικισμού Αμπέλια.
Η Πολεοδομική μελέτη για την περιοχή είχε ολοκληρωθεί, όμως μετά το θέμα που προέκυψε για τα ρέματα, δεν προωθήθηκε προς έγκριση, προκειμένου να προηγηθεί η μελέτη οριοθέτησης των ρεμάτων.
Επίσης, η Δ/νση Δασών, με το αριθμ. 197/23-6-2000 έγγραφο, μας έστειλε χάρτη, που περιέχει οριοθετημένες τις διάφορες εκτάσεις με το χαρακτηρισμό τους (δημόσιες-ιδιωτικές).
Η Πολεοδομική μελέτη, για τις απαραίτητες διορθώσεις, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, ανατέθηκε από τον Δήμο Ηγουμενίτσας, που έχει και την επίβλεψη της μελέτης, χωρίς η υπηρεσία μας, να έχει κάποια συμμετοχή.
Σήμερα η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και με το αριθμ. 3851/26-2007 έγγραφό μας ο φάκελος έχει σταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για έγκριση.
ΙI.5. Πολεοδομική μελέτη Νέας Σελεύκειας
Έχει εγκριθεί η Πολεοδομική μελέτη του οικισμού Νέας Σελεύκειας, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 1768/6-6-1995 (ΦΕΚ 443/Δ΄/28-6-1995) απόφαση Νομάρχη Θεσπρωτίας.
Στην περιοχή του σχεδίου, σύμφωνα με το 2665/22.8.2000 έγγραφο της Δ/νσης Δασών, έχουν περιληφθεί και δασικές εκτάσεις, οι οποίες θα πρέπει να εξαιρεθούν του σχεδίου.
Για το θέμα αυτό είχαμε συνεργασία με την Δ/νση ΠΕ.ΧΩ Ιωαννίνων, για την εξέταση του θέματος που έχει προκύψει, και καταλήξαμε στο πόρισμα ότι θα πρέπει να γίνει τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης.
Αρχές Ιουνίου του 2006 έγινε σύσκεψη στο γραφείο Νομάρχη, με την παρουσία του Δημάρχου Ηγουμενίτσας, της υπηρεσίας και του μελετητή, στην οποία αποφασίσθηκε να προχωρήσει η Πράξη Εφαρμογής για την Νέα Σελεύκεια, με εξαίρεση των παραπάνω εκτάσεων, χωρίς την τροποποίηση της πολεοδομικής μελέτης, γιατί όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, πρόκειται να αλλάξει ο Δασικός νόμος και να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο έως τότε να παραμείνει σε εκκρεμότητα.
Σήμερα έχει γίνει συγκέντρωση κάποιων Δηλώσεων ιδιοκτησίας, , έγινε έλεγχος αυτών, αλλά δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει η εκπόνηση της μελέτης γιατί οι Δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα αντιπροσωπεύουν μόνο το 30% του συνόλου αυτών που θα έπρεπε να υποβληθούν και θα έπρεπε να σταλούν στον μελετητή κ. Γεώργιο Βλαχόπουλο, για την εκπόνηση της μελέτης.
ΙI.6. Πολεοδομική μελέτη Μαυρουδίου
Από τις 20-10-2000, ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την τεχνική του υπηρεσία ανέλαβε την επίβλεψη της εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης, χωρίς την συμμετοχή σε κανένα στάδιο της υπηρεσίας μας.
Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης και την γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ ο φάκελος της μελέτης με το αριθμ. 4950/12-10-2007 έγγραφό μας διαβιβάστηκε στο ΥΠΕΧΩΔΕ προς έγκριση.
ΙI.7. Πολεοδομική μελέτη Καστρίου
Από τις 20-1-2000, ο Δήμος Ηγουμενίτσας με την τεχνική του υπηρεσία ανέλαβε την επίβλεψη της εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης, χωρίς την συμμετοχή σε κανένα στάδιο της υπηρεσίας μας.
ΙΙ.8. Τοπικό Ρυμοτομικό στην θέση ¨Γκανί¨ της κοινότητας Γραικοχωρίου
Έχει εγκριθεί τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο του οικοδομικού συνεταιρισμού ¨Εθνικής Αντίστασης¨, σύμφωνα με το Π. Δ/γμα της 20ης.2.1985 (ΦΕΚ 39/Δ/1985).
ΙΙ.9. Οικοδομικός Συνεταιρισμός ¨Εθνική Αντίσταση¨
Έχει εγκριθεί τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο του οικοδομικού συνεταιρισμού ¨Εθνικής Αντίστασης¨, σύμφωνα με το Π. Δ/γμα της 24ης.1.1997 (ΦΕΚ 37/Δ/1997).
ΙΙ.10. Τοπικό Ρυμοτομικό σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δ. Δ. της Νέας Σελεύκειας του Δήμου Ηγουμενίτσας
Έχει εγκριθεί τοπικό ρυμοτομικό σε εκτός σχεδίου περιοχή του Δ. Δ. της Νέας Σελεύκειας του Δήμου Ηγουμενίτσας, για την κατασκευή ¨Σπουδαστικής Εστίας¨ του Τ.Ε.Ι. Ηγουμενίτσας, σύμφωνα με την υπ΄ αρ. 4923/23.12.2003 απόφαση Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ηπείρου.
ΙΙ.11. Πράξεις Εφαρμογής των Πολεοδομικών Σχεδίων
ΙΙ.11.1 Πράξη Εφαρμογής της 1η Πολ. Ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας
Έχει ολοκληρωθεί η Πράξη Εφαρμογής της 1ης Π.Ε. Ηγουμενίτσας, και κυρώθηκε με την υπ΄ αρ. 1917/25-6-1993 απόφαση Νομάρχη Θεσπρωτίας.
Θα πρέπει να επισημανθεί, ότι η περιοχή αυτή, ήταν η πρώτη που έγινε πράξη εφαρμογής, και δεν υπήρχε η σχετική γνώση και εμπειρία από τους εμπλεκόμενους φορείς για το αντικείμενο, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις, που οφείλονταν στην πληρότητα κυρίως των Δηλώσεων ιδιοκτησίας που υποβλήθηκαν, και να προκύψει για την υπηρεσία νέο αντικείμενο, με τον μεγάλο αριθμό διορθωτικών πράξεων.
ΙΙ.11.2. Πράξη Εφαρμογής της 3η Πολ. Ενότητας του Δήμου Ηγουμενίτσας
Έχει ολοκληρωθεί η Πράξη Εφαρμογής του μεγαλύτερου τμήματος της 3ης Π.Ε. Ηγουμενίτσας, και κυρώθηκε με την υπ΄ αρ. 886/458/12-2-1998 απόφαση Νομάρχη Θεσπρωτίας.
Επίσης έχει ολοκληρωθεί η Πράξη Εφαρμογής του υπόλοιπου τμήματος (Τρίγωνο) της 3ης Π.Ε. Ηγουμενίτσας, και κυρώθηκε με την υπ΄ αριθμ. 353/26-1-2004 απόφαση Νομάρχη Θεσπρωτίας.
Θα πρέπει να επισημανθεί η ιδιαιτερότητα της περιοχής του Τριγώνου, λόγο του κτηματολογίου (μικρές ιδιοκτησίες), και την ανάγκη της τακτοποίησης των ιδιοκτησιών με πολλές συνενώσεις.
ΙΙ.11.3 Πράξη Εφαρμογής στις λοιπές Πολεοδομικές Ενότητες του Δήμου Ηγουμενίτσας
Για τις λοιπές πολεοδομικές ενότητες, μετά από την πίεση που ασκήθηκε από τον Δήμο και τις κοινότητες για την ολοκλήρωση της μελέτης, ολοκληρώθηκε η μελέτη των κεφαλαίων Α και Β, με τα στοιχεία κτηματολογίου που ήταν διαθέσιμα, και την πρόταση της πολεοδομικής μελέτης, όπως είχε οριστικοποιηθεί και είχε σταλεί προς έγκριση στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πριν από την εμφάνιση του θέματος με τα ρέματα (1994).
Τα στοιχεία αυτά, κατά την γνώμη μας, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για τον λόγο ότι υπάρχουν μεγάλες μεταβολές στις πολεοδομικές μελέτες, μετά τις διορθώσεις που έγιναν λόγο της οριοθέτησης των ρεμάτων, αλλά και στο κτηματολόγιο, αφού παρήλθε μεγάλο χρονικό διάστημα, και θα έχουν γίνει πολλές μεταβιβάσεις.

ΙΙΙ. ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΟΥ
MΑΡΓΑΡΙΤΙ : Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο εγκρίθηκε με την αριθμ. 34942/15-7-2005 (ΦΕΚ 1070/Δ/4-10-2005) απόφαση Υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σήμερα έχει ανατεθεί μελέτη Σ.Χ.Ο.Ο.Α. από τον Δήμο, με ανάδοχο μελετητή τον κ. Δημήτριο Σούφη. Η μελέτη ευρίσκεται στο Β΄ στάδιο της εκπόνησής της.

ΙV. ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ
Ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός στον Δήμο ευρίσκεται πολύ πίσω.
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ : Με την υπ΄αρ. οικ. 27061/8512/12-9-1997 απόφαση Υπουργού Πε.Χω.Δ.Ε. ¨Περί απ΄ ευθείας ανάθεσης μελετών Γ.Π.Σ. και τροποποιήσεις εγκεκριμένων Γ.Π.Σ. Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας¨ ανατέθηκαν μελέτες Γ.Π.Σ., με τις προδιαγραφές του Ν. 1337/83, έχοντας υπόψη και το άρθρο 4 παρ.11 του Ν. 2508/97. Μεταξύ αυτών ήταν και το Γ.Π.Σ. Παραμυθιάς.
Με την αρ. οικ. 32541/10455/6-11-1997 απόφαση Υπουργού Πε.Χω.Δ.Ε., ορίστηκε Διευθύνουσα Υπηρεσία, για την μελέτη του Γ.Π.Σ. Παραμυθιάς, η Δ/νση Πολ/κού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Στις 2-12-1997 υπογράφτηκε η σχετική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΕΧΩΔΕ και του εκπροσώπου των μελετητών κ. Μιχ. Πανδή.
Στις 8-7-1998 έγινε η υποβολή της Α΄ φάσης, ενώ η Β΄ φάση υποβλήθηκε στις 27-3-2000. Η παρουσίαση της Β΄ φάσης έγινε στις 7-9-2000, και η υπηρεσία μας με το υπ΄αρ. 4713/3-11-2000 έγγραφο, διατύπωσε τις παρατηρήσεις ως προς την Β΄ φάση του Γ.Π.Σ Παραμυθιάς,
Με την αριθμ. απόφαση 1369/11-1-2007 (ΦΕΚ 45/8-2-2007) Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ εγκρίθηκε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Παραμυθιάς, όμως επειδή φαίνεται να παρουσιάζει αρκετά προβλήματα, ο Δήμος με απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αναστολή του.
Θεωρούμε σημαντική την εξασφάλιση των σχετικών πιστώσεων, για την ανάθεση Πολεοδομικής μελέτης, γιατί ο οικισμός της Παραμυθιάς, έχει πολλά προβλήματα πολεοδομικής φύσεως (τμήμα του οικισμού είναι με διανομή του Υπουργείου Γεωργίας, άλλο τμήμα οικισμός προ του 1923 κ.λ.π.).
Επίσης πρέπει να γίνει σωστός προγραμματισμός, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχει ο Δήμος, και ειδικότερα οι οικισμοί, από τους οποίους αποτελείται.

V. ΔΗΜΟΣ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΥ
ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟΣ: Έχει ολοκληρωθεί και εγκρίθηκε η Πολεοδομική μελέτη του οικισμού με την αριθμ. 3148/1444/4-6-1996 (ΦΕΚ 936/Δ/23- 8 -1996) απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας, και στην συνέχεια αναθεωρήθηκε με την αριθμ. 1917/26-7-2001 (ΦΕΚ 681/Δ/22-8-2001) απόφαση του Γ.Γ. της Περ. Ηπείρου.
Επίσης ολοκληρώθηκε και εγκρίθηκε η πράξη εφαρμογής με την αριθμ. 4831/19-9-2008 απόφαση Νομάρχη Θεσπρωτίας.

VI. ΔΗΜΟΣ ΣΑΓΙΑΔΑΣ
ΣΑΓΙΑΔΑ : Με το από 28-3-2006 Π.Δ. (ΦΕΚ 377/Δ/5-5-2006) εγκρίθηκε η οριοθέτηση του οικισμού.
Η Πολεοδομική μελέτη είναι σε εξέλιξη και πρέπει να γίνει προσαρμογή αυτής σύμφωνα με το παραπάνω διάταγμα, προκειμένου να προωθηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ για την εγκρισή της.
Ο Δήμος Σαγιάδας έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π. στον κ. Θεοδώρου Γεώργιο, και την επίβλεψη την έχει η υπηρεσία μας, με επιβλέποντα τον κ. Ευαγγέλου Σπύρο. Η μελέτη ευρίσκεται στο Β2΄ στάδιο της εκπόνησής της.

VII. ΔΗΜΟΣ ΣΥΒΟΤΩΝ
ΠΛΑΤΑΡΙΑ: Έχει ολοκληρωθεί και εγκρίθηκε η Πολεοδομική μελέτη του οικισμού με την αριθμ. 1780/13-6-1994 (ΦΕΚ 640/Δ/28- 6 -1994) απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας, και στην συνέχεια τροποποιήθηκε με την αριθμ. 2775/30-11-1994 (ΦΕΚ 16/Δ/19-1-1995) απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας.
Η πράξη Εφαρμογής, που είχε ανατεθεί μαζί με την πολεοδομική μελέτη, έχει διακοπή λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Σήμερα και μετά την εξεύρεση πόρων από τον Δήμο, ευρίσκεται στην διαδικασία συγκέντρωσης Δηλώσεων ιδιοκτησίας.
Εκτιμάται ότι η μελέτη μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2010.
ΣΥΒΟΤΑ: Έχει ολοκληρωθεί και εγκρίθηκε η Πολεοδομική μελέτη του οικισμού με την αριθμ. 350/12-3-1993 (ΦΕΚ 563/Δ/21- 5 -1993) απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας, και στην συνέχεια έγινε τροποποίηση των όρων δόμησης με την αριθμ. 2773/15-9-1994 (ΦΕΚ 1008/Δ/29-9-1994) απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας.
Σήμερα εκπονείται η πράξη εφαρμογής, που χρηματοδοτείται από τον Δήμο, και ευρίσκεται στο στάδιο της διόρθωσης μετά την εξέταση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν κατά την ανάρτηση της μελέτης και την υποβολή 400 Δηλώσεων ιδιοκτησίας. Θα ακολουθήσει η ανάρτηση της διορθωμένης μελέτης. Προβλέπεται ότι η μελέτη μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους 2009.
Ο Δήμος έχει αναθέσει στον κ. Θεοδώρου Γεώργιο την εκπόνηση της μελέτης Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π., και την επίβλεψη την έχει η υπηρεσία μας, με επιβλέποντα τον κ. Ευαγγέλου Σπύρο. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει σταλεί στην Δ/νση ΠΕΧΩ για έγκριση.

VIIΙ. ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
ΦΙΛΙΑΤΕΣ: Για τον οικισμό Φιλιάτες έχει ολοκληρωθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και εγκρίθηκε με την αριθμ. 88016/4971/26-8-1996 (ΦΕΚ 1159 Δ’/20-9-1996) απόφαση Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
Η Πολεοδομική μελέτη που είχε ανατεθεί στα πλαίσια του προγράμματος ΕΠΑ διεκόπη λόγω προβλημάτων συνεργασίας των μελών της μελετητικής ομάδας, και δεν είχε ανατεθεί νέα μελέτη μέχρι το 2001. Το έτος 2001 ξεκίνησε συνεργασία με τον Δήμο Φιλιατών για την προώθηση νέων πολεοδομικών μελετών. Ήδη τον Οκτώβριο του 2001 υπογράφηκε σύμβαση για την εκπόνηση Πολ. Μελέτης και Πράξη Εφαρμογής, με επιβλέπουσα την υπηρεσία μας.
Η μελέτη σήμερα μετά τις διαδικασίες ανάρτησης ευρίσκεται στην υπηρεσία μας και μετά την γνωμοδότηση του ΣΧΟΠ θα σταλεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ προς έγκριση. Μετά την έγκρισή της θα ξεκινήσει να εκπονείται η πράξη εφαρμογής.

IX. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΔΙΚΑΣ
ΠΕΡΔΙΚΑ: Έχει ολοκληρωθεί και εγκρίθηκε η Πολεοδομική μελέτη του οικισμού με την αριθμ. 5974/4008/25-1-1996 (ΦΕΚ 124/Δ/9-2-1996) απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας, και στην συνέχεια έγινε τροποποίηση αυτής με την αριθμ. 3272/28-5-2002 (ΦΕΚ 514/Δ/19-6-2002) απόφαση του Νομάρχη Θεσπρωτίας.
Η πράξη εφαρμογής ευρίσκεται στο τελικό στάδιο (αναμένεται να υποβληθεί από τον μελετητή κ. Ιωάννη Σμυρόγλου διορθωμένη η μελέτη, μετά την επεξεργασία των ενστάσεων), και απομένει η έγκρισή της.
Η κοιν. Πέρδικας έχει αναθέσει στο μελετητικό γραφείο PRISMA την εκπόνηση της μελέτης ΣΧΟΟΑΠ, για όλη την έκταση της κοινότητας, με επιβλέπουσα την υπηρεσία μας. Η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και ευρίσκεται στην Δ/νση ΠΕΧΩ Ιωαννίνων προς έγκριση.

Ο ΣΥΝΤΑΞΑΣ
Γ. ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ


πίσω στην αρχική σελίδα







.