Τετάρτη 19 Μαρτίου 2008

Μηνάς Ντουμάζιος: Τώρα είναι ο καιρός των έργων

Μηνάς Ντουμάζιος
Ο Δήμαρχος των έργων

Η συνύπαρξη των λόγων και των έργων συμβαδίζουν και ανταποκρίνονται στη ψήφο των πολιτών στο πρόσωπο του δημάρχου κ. Μ. Ντουμάζιου

Στη δεύτερη πλέον τετραετία ο δήμαρχος Φιλιατών ιατρός μηνάς Ντουμάζιος δείχνει να αντιλαμβάνεται πλήρως τις μεγάλες ευθύνες στη διοίκηση του μεγαλύτερου σε έκταση δήμου της χώρας με τα περισσότερα τοπικά διαμερίσματα. Όπως επίσης αντιλαμβάνεται και τις αλλαγές που είναι απαραίτητες για να αντιμετωπίσει ο δήμος τις προκλήσεις της νέα εποχής.

«Έχουμε αφήσει πίσω αντιλήψεις και νοοτροπίες που κληρονομήσαμε από το παρελθόν» λέει ο δήμαρχος Φιλιατών και συνεχίζει: «μόνο με λόγια δεν πάει μπροστά ο τόπος. Τώρα είναι ο καιρός των έργων και εμείς έχουμε χρέος να προχωρήσουμε σε έργα. Και με έργα θα μιλάμε από εδώ και στο εξής.»

Σήμερα και ο πλέον δύσπιστος δεν μπορεί να αγνοήσει ότι ο δήμος Φιλιατών βρίσκεται σε αναπτυξιακή πορεία. Όπως επίσης δεν μπορεί να αγνοήσει ότι ο δήμαρχος Μηνάς Ντουμάζιος, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, έχει καταφέρει να συμβάλει καθοριστικά προς αυτή την κατεύθυνση. Όσο περνά ο καιρός τόσο πληθαίνουν εκείνοι που του αναγνωρίζουν οξυδέρκεια αλλά και διορατικότητα στις ενέργειες του.
«Ο λαός δεν με εξέλεξε για να το παίζω δήμαρχος αλλά για να λειτουργώ υπεύθυνα. Αυτό είναι το καθήκον κάθε πολίτη, κάθε πολιτικού» λέει χαρακτηριστικά. Και οι περισσότεροι φαίνεται πως συμφωνούν μαζί του.

Ιδιαίτερη είναι η βαρύτητα που έχει δώσει η δημοτική αρχή στη δημιουργία υποδομών για την ανάπτυξη του τόπου. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος αναφέρει:
«Ολοκληρώσαμε κάποιες βασικές υποδομές στη πόλη μας και στο δήμο μας, συνεχίζουμε με την ολοκλήρωση αυτών που έχουμε σχεδιάσει στο πρόσφατο παρελθόν ή και αυτό το διάστημα για το άμεσο μέλλον. Ολοκληρώνουμε ένα σύνολο υποδομών που αποτελούν και τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να χτίσουμε το μέλλον το οποίο μέλλον πρέπει να είναι αναπτυξιακό για τον τόπο μας. Βασικός στόχος είναι να παραμείνουν οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και να επανέλθουν οι ξενιτεμένοι. Να γίνει ο τόπος μας επισκέψιμος, τόπος έλξης για νέο κόσμο που επιθυμεί να εγκατασταθεί εδώ. Πιστεύουμε στην αναγέννηση της περιοχής.»
Πάνω σε αυτό, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος κάνει λόγο για κάποια έργα που σχεδιάζει να γίνουν άμεσα. Συγκεκριμένα, αναφέρει:
«Αφού ολοκληρώνονται κάποιες δράσεις που αναλάβαμε από το πρόσφατο παρελθόν (ολοκληρώθηκαν κάποιοι αγροτικοί δρόμοι στη Σκάλα , ολοκληρώνεται ο δρόμος Αχλαδιά –κάμπος Φοινικίου μαζί με τον δρόμο που σχεδιάζουμε και επαναδημοπρατείται αυτές τις μέρες από Ξέχωρο προς κάτω Ξέχωρο) κάνουμε πράξη το όραμα μας για τον δήμο Φιλιατών.
Να πάψει να είναι ένας αχανής δήμος, μεγάλος και απρόσιτος σε όλους τους πολίτες. Η Σκάλα με την Μουργκάνα με τους δυο παραπάνω δρόμους ενώνεται οδικά και η απόσταση σε χρόνο μειώνεται στο μισό. Έτσι η επικοινωνία και η σχέση των πολιτών του δήμου βελτιώνεται ώστε να νοιώθουν όλοι πολίτες ενός ενιαίου δήμου χωρίς τις διακρίσεις που δημιουργούσε η απομόνωση ορισμένων περιοχών.

Τα έργα που σχεδιάζουμε
Εκτός τα παραπάνω έργα, αυτή τη στιγμή ασφαλτοστρώνεται ο δρόμος Αγια Βαρβάρα Χαραυγής μέχρι την Αγια Μαρίνα Λεπτοκαρυάς, προϋπολογισμός έργου 250.000 € . Προετοιμάζεται ο δρόμος Πηγαδούλια –Σπόκια (284.000€). Κώτσικα-Πλαίσιο για να βελτιωθεί η πρόσβαση με Σαγιάδα (280.00€). Επίσης φέτος ετοιμάζουμε τη διαμόρφωση των πηγών Ραδοστίβας με προϋπολογισμό 100.000€ και τη διαμόρφωση περιπατητικών μονοπατιών στο δήμο μας (100.000€). Σύντομα ασφαλτοστρώνεται και ο δρόμος Αχούρια Μαλουνίου.
Προχωρούμε στη προμήθεια μηχανημάτων και υλικών απαραίτητων για την λειτουργία του Δήμου. Θα προμηθευτούμε ένα απορριμματοφόρο , έναν εκφορτωτή εκσκαφέα, ηλεκτρονικό εξοπλισμό για τον Δήμο, αντλίες για το αντλιοστάσιο Φιλιατών, κ.ά, άξιας περίπου 400.000€.
Επίσης ετοιμάζουμε αντικαταστάσεις δικτύου ύδρευσης σε όλο τον δήμο, μελέτη, συνολικής άξιας που θα προκύψει 500.000€+500.000€.
Για τους παραδοσιακούς οικισμούς του δήμου ετοιμάζουμε μελέτη για την ανάδειξη των οικισμών με έργα άξιας 275.000€.
Επίσης ετοιμάζουμε μελέτη για το εξοπλισμό των παιδικών χαρών, των αγροτικών ιατρείων και ΚΑΠΗ αξίας 100.000€.

Το πρόγραμμα Πίνδος
Ζητήσαμε και πετύχαμε την εύνοια του υπουργού μας και τη συγκατάβαση του νομάρχη για έργα αξίας πάνω από 3.000.000€ στη περιοχή του Δήμου.
Εξασφαλίσαμε επίσης η επόμενη συνάντηση των περιφερειών που εντάσσονται στο πρόγραμμα Πίνδος να γίνει στο δήμο μας με την συμμετοχή τριών υπουργών, δώδεκα νομαρχών και δώδεκα προέδρων ΤΕΔΚ . Η Συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Ιουνίου, όπου η μια συνεδρίαση θα γίνει στο δημαρχιακό μέγαρο και η άλλη στη Μουργκάνα με στόχο να προσθέσουμε περισσότερα έργα.

Πρόγραμμα ΠΑΑΧ, (ΟΠΑΑΧ)
Από το πρόγραμμα ΠΑΑΧ (παλαιό ΟΠΑΑΧ) εξασφαλίσαμε τη δέσμευση για έργα άξιας 1.200.000 € για τα πρώτα δυο χρόνια. Θα ακολουθήσουν βέβαια και άλλα.
Τα έργα για το παραπάνω πρόγραμμα τα έχουμε σχεδιάσει και σε αρκετά έχουμε και μελέτες μεταξύ των οποίων είναι και η ασφαλτόστρωση των εσωτερικών δρόμων της πόλης των Φιλιατών άξιας 400.000€.

Σε συνέχεια των έργων που γίνονται στη πόλη μας όπως τα πεζοδρόμια και αλλά έργα που γίνανε όπως το κλειστό γυμναστήριο, το δημαρχιακό μέγαρο, η κεντρική πλατεία, οι εσωτερικοί δρόμοι, η πόλη των Φιλιατών παίρνει όψη σύγχρονης πόλης και φεύγει από αυτό το μίζερο που κληρονομήσαμε από την εποχή της τουρκοκρατίας ακόμη. Επίσης, καθημερινά, υλοποιούνται πολλά μικρότερα έργα που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του δήμου μας.

Προσλήψεις
Επίσης ετοιμάζουμε να προσλάβουμε στο νέο δημαρχείο που ήρθαμε 15 άτομα προσωπικό με μόνιμη σχέση έργου για να εξυπηρετούμε τις ανάγκες των κατοίκων.
Σε όλες αυτές τις δράσεις που ανέφερα, θα ήταν παράληψη να μην ομολογήσω, πως έχω την αμέριστη συμπαράσταση του υπουργού μας κ. Αντώνη Μπέζα ο οποίος μας συνδράμει ενεργά και με κάθε τρόπο. Μάλιστα δε, η εκτίμηση μου είναι, ότι, για μας είναι ευτυχής συγκυρία που υπάρχει αυτός ο άνθρωπος ο οποίος τυχαίνει να γνωρίζει και από αυτοδιοίκηση αλλά και ως μηχανικός έχει μια ειδική τεχνογνωσία αλλά και γιατί είναι νέος πολιτικός και νέος άνθρωπος και δείχνει ιδιαίτερο ζήλο προς την περιοχή μας.

Τελειώνοντας, πρέπει να επισημάνω ότι, ως υπεύθυνη δημοτική αρχή, είμαστε ανοικτοί σε κάθε πολίτη και συζητάμε κάθε πρόταση που θα βοηθούσε τον δήμο, επειδή έχουμε τη θέληση, τη δύναμη αλλά και την γνώση.»

Πίσω στην αρχική σελίδα