Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

Ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου COL.ECO.MAN

Ημερίδα παρουσίασης των αποτελεσμάτων του έργου COL.ECO.MAN. (COLlaborative ECOsystem MANagement-Συνδιαχείριση Οικοσυστημάτων), πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15/10/2008 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, παρουσία του Νομάρχη κ. Βασ. Γιόγιακα, του αρμόδιου Αντινομάρχη κ. Μιχ. Γκίκα, των υπολοίπων ελλήνων εταίρων του προγράμματος (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε, Φορέας Διαχείρισης Στενών & Εκβολών ποταμού Αχέροντα και Καλαμά, Φορέας Διαχείρισης Αμβρακικού), εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών-συλλόγων, αγροτών, ιχθυοκαλλιεργητών, μελών του ΤΕΙ Ηπείρου και υπηρεσιακών παραγόντων.
Το έργο COLECOMAN χρηματοδοτήθηκε από την κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG IIIA Ελλάδα – Ιταλία (Άξονας 3: «Περιβάλλον και Πολιτιστική Κληρονομιά», Μέτρο 3.1: «Αναβάθμιση στη διαχείριση κοινών Οικοσυστημάτων», Πράξη 1:«Παρεμβάσεις σχετικά με τη διαχείριση, παρακολούθηση και την προστασία των οικοσυστημάτων με βάση την οδηγία 92/43/ΕΟΚ (Natura 2000), με ειδική αναφορά στα θαλάσσια κι παράκτια οικοσυστήματα») και είχε ως στόχο την εκπόνηση οδηγιών διαχείρισης και σχεδίων αειφόρου ανάπτυξης για τους Φορείς, τους γεωργούς, τους κτηνοτρόφους, τους ιχθυοκαλλιεργητές, αλλά και όλους όσους δραστηριοποιούνται στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000.
Στο έργο συμμετείχαν 10 Έλληνες και Ιταλοί Δημόσιοι και Ιδιωτικοί Φορείς καθένας από τους οποίους είχε αναλάβει την εκπόνηση διάφορων οδηγιών. Όλες οι οδηγίες διαχείρισης που εκπονήθηκαν τόσο εκ μέρους των Ιταλών εταίρων όσο και εκ μέρους των Ελλήνων, θα παραδοθούν στους Φορείς Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών.
Το συνολικό σχέδιο, μέρος του οποίου υλοποίησε η Ν.Α. Θεσπρωτίας, περιλαμβάνει συνολικά 8 προστατευόμενες περιοχές (4 στη Περιφέρεια του Brindisi και 4 στην Περιφέρεια Ηπείρου), οι οποίες χαρακτηρίζονται από την παρουσία υγροτόπων, απομεινάρια δασικών εκτάσεων, αλίπεδα, ποτάμια και δάση. Στη Θεσπρωτία αφορά στον Ποταμό Καλαμά, το Δέλτα, τις εκβολές του, το έλος Καλοδικίου και την παράκτια ζώνη.
Στόχος του έργου ήταν η εκπόνηση κοινών στρατηγικών (μεταξύ Ελλάδας – Ιταλίας), για την αρμονική συνύπαρξη ανθρωπογενών δραστηριοτήτων και περιβάλλοντος, με στόχο την εκπόνηση κοινών οδηγιών προς τους παράγοντες της κάθε περιοχής, για τη διατήρηση και συνδιαχείριση των οικοσυστημάτων, υγροτόπων, δασών, αλιπέδων, ποταμών που απειλούνται από τον ανεξέλεγκτο τουρισμό, την γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τις πυρκαγιές, τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, τα απορρίμματα και τη ρύπανση.

Στην ομιλία του ο Νομάρχης Θεσπρωτίας, μεταξύ άλλων επεσήμανε πως:
«Ο ρόλος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι η συνεχής συνεργασία με τους τοπικούς Φορείς και τους κατοίκους και εργαζόμενους της περιοχής για τη διαχείριση του οικοσυστήματος. Οι οδηγίες που προτάθηκαν θα παρουσιαστούν σήμερα στο κοινό αλλά και μετέπειτα, έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα συμμετοχής του άμεσα ενδιαφερόμενου πληθυσμού κάθε περιοχής.
Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε θέματα διαχείρισης περιβάλλοντος. Υπάρχει η λάθος αντίληψη ότι απαγορεύονται έργα σε περιοχές Natura, ενώ στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο είναι εφικτό αν εξεταστούν οι περιβαλλοντικές επιδράσεις και υπάρξει σωστή διαχείριση.
Οι τοπικοί φορείς πρέπει να υποδείξουν τα κυριότερα προβλήματα και στη συνέχεια να αποτελέσουν οι ίδιοι μια γέφυρα επικοινωνίας με το κοινό για την καλύτερη επίλυση των προβλημάτων αυτών.
Σημαντική για το έργο ήταν και είναι η κοινή συναίνεση και η ευαισθητοποίηση του κοινού γιατί αλλιώς δεν θα υπάρξει ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Οι φορείς κλήθηκαν και εγγράφως να υποδείξουν τα προβλήματα και τις απειλές που αντιμετωπίζει η περιοχή τους καθώς και την πηγή τους και να εκθέσουν τις απόψεις τους για το τι νομίζουν ότι πρέπει να γίνει για την αντιμετώπισή τους.
Οι απαντήσεις αυτές απετέλεσαν τη βάση για την εκπόνηση των προτεινόμενων σχεδίων διαχείρισης, τα οποία θα σας παρουσιάσουν οι μελετητές.
Η συνεργασία μας με όλους τους εταίρους του έργου, ήταν συνεχής και αδιάκοπη, αφού τα οικοσυστήματα της Λίμνης των Ιωαννίνων, του Καλαμά, του Αχέροντα, του Λούρου και του Αμβρακικού, δεν μπορούν να θεωρούνται ξεχωριστά.
Αποτελούν ένα μεγαλύτερο, μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας οικοσύστημα, το οποίο όλοι μαζί οφείλουμε να προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε και να παραδώσουμε ανέπαφο στις επόμενες γενιές.
Ταυτόχρονα όμως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποκλείσουμε τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες στις περιοχές αυτές. Αυτές όμως οι δραστηριότητες πρέπει να ασκούνται με σύνεση και κανόνες, ώστε να μην εξαντληθούν οι φυσικοί πόροι, που όλοι σιγά – σιγά συνειδητοποιούμε πως δεν είναι ανεξάντλητοι, ώστε να μετριαστούν ή και να εξαλειφθούν οι όποιες επιπτώσεις στο οικοσύστημα, ώστε να μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι περιοχές αυτές, το αγροτικό, κτηνοτροφικό αλλά και το τουριστικό προϊόν της περιοχής μας είναι υψηλής ποιότητας και συνυπάρχουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων των υδάτων που έγιναν στον Καλαμά, μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι αλλά όχι εφησυχασμένοι. Το ποτάμι μας έχει ακόμα τη δυνατότητα αποκαθαρισμού, υπάρχουν όμως στοιχεία που καταδεικνύουν την ανεξέλεγκτη διάθεση γεωργικών, κτηνοτροφικών, αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων. Για τα απόβλητα αυτά, όπως και για όλα, υπάρχουν καθορισμένοι κατάλληλοι αποδέκτες. Θα πρέπει όλοι μας να προστατεύσουμε το οικοσύστημα ώστε να εξασφαλίσουμε την αρμονική συνύπαρξη και την αειφόρο ανάπτυξη».

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ν.Α. Θεσπρωτίας και της ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ, κ. Σωτήριος Γεωργούλης, παρουσίασε τις ενέργειες και τις δράσεις του προγράμματος για το σύνολο των ελλήνων εταίρων.
Η κ. Μπακόλα Ντίνα, εκπρόσωπος της Ν.Α. Ιωαννίνων, παρουσίασε τα σχέδια οικολογικής τουριστικής Διαχείρισης & Ανάπτυξης που αναπτύχθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος για το οικοσύστημα της Λίμνης των Ιωαννίνων.
Ο κ. Φώτης Περγαντής, βιολόγος, παρουσίασε τα σχέδια οδηγιών για τη βόσκηση και το κυνήγι στην προστατευόμενη περιοχή του Αμβρακικού.
Οι εκπρόσωποι της αναδόχου μελετητικής εταιρείας της Ν.Α. Θεσπρωτίας, κ. Τσάνης Ναπολέων και κα. Ιωάννα Αργυρού, παρουσίασαν τα αποτελέσματα των μετρήσεων του ρυπογόνου φορτίου του ποταμού Καλαμά, τα σχέδια οδηγιών για τη διαχείριση των αποβλήτων στον Καλαμά και στο έλος Καλοδικίου, οδηγίες αειφόρου ανάπτυξης, καθώς και την επικαιροποίηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης ΔΕΛΤΑ-ΣΤΕΝΩΝ ΚΑΛΑΜΑ ΚΑΙ ΕΛΟΥΣ ΚΑΛΟΔΙΚΙΟΥ, πού είχε εκπονηθεί το 1999, από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το έργο COLECOMAN, ήταν το 2ο κατά σειρά έργο που υλοποίησε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας, στα πλαίσια της Κ.Π. INTERREG IIIA, για ζητήματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος. Το πρώτο ήταν το έργο POPULAR που είχε ως αντικείμενο την εκπόνηση σχεδίων διαχείρισης αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Από τα συμπεράσματα των μελετών αυτών προκύπτουν αξιόλογες δράσεις και προτάσεις που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας θα υποβάλλει προς ένταξη και χρηματοδότηση στην επόμενη προγραμματική περίοδο, με στόχο την εξασφάλιση πόρων για τη δημιουργία υποδομών τόσο προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης των οικοτόπων της περιοχής.

ΠΙΣΩ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ