Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2009

Κοπή πίτας της ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας στην Παραμυθιά

Αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Αβραμόπουλου στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ:


«Ξεκινώ από ένα συμπέρασμα. Εάν νομίζετε, ότι ήλθα για να σας ενθαρρύνω ή για να σας εμψυχώσω, μάλλον κάνετε λάθος. Εγώ βγαίνω πιο δυναμωμένος - και μαζί μας η Κυβέρνηση - από αυτήν την εντυπωσιακή συγκέντρωση. Μια συγκέντρωση δηλωτική της προσήλωσης των στελεχών της παράταξής μας στους ανώτερους και ευγενείς σκοπούς, που υπηρετεί η Νέα Δημοκρατία και η Κυβέρνησή μας. Και μάλιστα σε μια εποχή, που τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα για τους πολίτες.
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο. Παρόλα αυτά η πίστη και η προσήλωση στις αρχές της παράταξής μας δεν έχουν μειωθεί στο ελάχιστο στην ψυχή και στην καρδιά των στελεχών μας.
Σήμερα η Θεσπρωτία στέλνει ένα μήνυμα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ένα μήνυμα που θέλει την Κυβέρνησή μας και τον Πρωθυπουργό μας, να είναι στην πρώτη γραμμή της συλλογικής εθνικής προσπάθειας, που αποβλέπει σε έναν και μόνο σκοπό. Να αφήσουμε χρήσιμο έργο πίσω μας.
H Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που εδώ και πέντε χρόνια έχει αναλάβει τις τύχες αυτού του τόπου, προχωράει - σε πείσμα των δυσκολιών και των προβλημάτων, που οι καιροί μας επεφύλαξαν - αλληλέγγυα, συνεκτική, δυνατή, αποφασισμένη, με την καθοδήγηση του Κώστα Καραμανλή. Συνεχίζει τις προσπάθειές της και τον αγώνα της.
Δεν είναι οι καλύτεροι των καιρών, δεν είναι οι καλύτερες των συνθηκών. Και οι λόγοι γνωστοί.
Γενικεύεται σε παγκόσμια κλίμακα μια κρίση πρωτόγνωρη, για την οποία μεγάλοι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει εδώ και ένα χρόνο, ότι θα είναι η μεγαλύτερη μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η χώρα μας όμως, αντέχει. Η οικονομία μας αντέχει. Θα ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Αυτές τις δύσκολες ώρες είναι ευτύχημα για τον τόπο, ότι Κυβέρνηση είναι η Νέα Δημοκρατία. Μια Κυβέρνηση σοβαρή, συνετή, που προτάσσει το εθνικό συμφέρον από το κομματικό.
Δεν ωραιοποιούμε καμία κατάσταση. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα. Και είναι νωπές ακόμα οι εικόνες από τα όσα ζήσαμε τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Με τον ξεσηκωμό της νεολαίας, με τον άδικο χαμό ενός νέου παιδιού αλλά και με τη βαρβαρότητα, με την οποία εξεδήλωσαν, δυστυχώς, την πολιτική τους στους δρόμους, περιθωριακά στοιχεία, που επεχείρησαν να ανατρέψουν την έννομο τάξη.
Ξεχωρίζουμε όλα αυτά τα στοιχεία από την ελληνική νεολαία, που με τον αυθορμητισμό της και με το ξέσπασμα της νιότης, διαδήλωσε στους δρόμους.
Βρεθήκαμε μπροστά σε βαθύ προβληματισμό. Και αυτός διαχέεται σε όλα τα μήκη, τα πλάτη, όχι μονάχα της παράταξης αλλά και της ελληνικής κοινωνίας.
Όλοι εμείς στην Κυβέρνηση αναλογιζόμαστε τις ευθύνες μας. Η κυβέρνηση αυτή είναι η πρώτη στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, που έχει θέσει ως στόχο, να ξαναφτιάξει την Ελλάδα. Γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν παθογένειες, οι οποίες έχουν ριζώσει βαθιά. Γνωρίζουμε, ότι το Κράτος που μας κληροδοτήθηκε δεν είναι εκείνο που θα θέλαμε. Γνωρίζουμε επίσης, ότι όσο και εάν εμπεδώθηκε η Δημοκρατία δεν καταφέραμε κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης, να χτίσουμε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, θεσμικά ολοκληρωμένο Κράτος. Ένα Κράτος που δοκιμάστηκε στις πυρκαγιές πέρσι στην Πελοπόννησο αλλά και κοινωνικά πριν από λίγους μήνες.
Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να το αλλάξουμε. Να το προσαρμόσουμε στα νέα δεδομένα. Να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Να το κάνουμε πιο ευέλικτο, πιο διάφανο, πιο λειτουργικό.
Παραλάβαμε μια χώρα, η οποία στο διεθνές στερέωμα είχε έλλειμμα κύρους. Πρωτιές στη διαφθορά και την αδιαφάνεια και χαμηλοί δείκτες ανάπτυξης και προόδου.
Ξέρουμε, ότι το έργο που έχουμε αναλάβει είναι δύσκολο. Θέλει αντοχή, συνέπεια. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποχωρήσουμε. Ξέρουμε, ότι πολλοί εκ των Ελλήνων πολιτών, πολλά στελέχη της παράταξής μας εκδηλώνουν θυμό και σε πολλές περιπτώσεις και αμφισβήτηση.
Και σήμερα θα ήθελα να εκπέμψω ένα μήνυμα. Ναι, μάθαμε από τα λάθη μας. Και πρώτος ο Πρωθυπουργός το εξεδήλωσε στη Βουλή των Ελλήνων, μια απόδειξη δημόσιου ήθους. Τα διορθώνουμε όμως στην πορεία μας. Και κατευθυνόμαστε προς τα εκεί, που μας έχει δώσει εντολή η ελληνική κοινωνία.
Η κυβέρνησή μας συνεχίζει απρόσκοπτα το έργο της. Γνωρίζει την πραγματικότητα. Αλλά, πάνω απ΄ όλα, κυριαρχεί η αίσθηση του δημόσιου καθήκοντος της και το υψηλό αίσθημα ευθύνης. Το χρέος μας απέναντι στον τόπο μας και στις νεότερες γενεές, μας καθοδηγεί.
Σε αντίθεση με τη φημολογία, που καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο ορίζοντας του έργου μας - και το λέω αυτό, γιατί αύριο το πρωί πάλι θα διαβάσετε στις εφημερίδες για δημοσκοπήσεις - δεν είναι ούτε προεκλογικός, ούτε δημοσκοπικός.
Ο ορίζοντας του έργου μας, δεν ορίζεται από τις δημοσκοπήσεις αλλά από την αίσθηση της σπουδαίας αποστολής. Και θυμίζω, ότι η πιο αξιόπιστη δημοσκόπηση είναι οι ίδιες οι εκλογές, οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Και τότε θα αξιολογηθεί και θα κριθεί συνολικά το έργο αυτής της Κυβέρνησης.
Ζούμε όμως και την επικαιρότητα. Είναι αλήθεια, ότι οι αντίπαλοί μας ανέσυραν πάλι από τα συρτάρια τους τα προεκλογικά σενάρια. Ενέπλεξαν όμως και τον ύψιστο θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλώνοντας ασέβεια στο θεσμό. Θα έπρεπε να τον αφήσουν στην άκρη τον Ηπειρώτη, συμπατριώτη σας, Πρόεδρο και τον θεσμό, που επάξια εκπροσωπεί. Αλλά αυτά συμβαίνουν, όταν προτάσσει κανείς το κομματικό από το εθνικό συμφέρον.
Εμείς το έχουμε ξεκαθαρίσει. Σεβόμαστε τους θεσμούς και αυτούς υπηρετούμε. Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, η οποία προσπαθεί και να τους εκμεταλλευτεί.
Η παράταξή μας βλέπει βαθιά στο χρόνο. Διακρινόταν πάντοτε για την ιστορική της ενόραση. Η μεγάλη αυτή προσωπικότητα, στην οποία στεκόμαστε όλοι με σεβασμό και αναγνώριση, και αναφέρομαι στον Εθνάρχη και ιδρυτή μας Κωνσταντίνο Καραμανλή, πρώτος το δίδαξε.
Χάρις στη δική του ενόραση, σήμερα εάν υπάρχουν πυλώνες ασφάλειας, οφείλονται στο γεγονός, ότι είμαστε μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας.
Η παράταξή μας σε αυτό το Νομό έχει άξια στελέχη. Κορυφαίο στέλεχος αυτή τη στιγμή είναι ένας φίλος, μέλος της Κυβέρνησης, ο Αντώνης Μπέζας. Και θα σας μιλήσω πολύ ανθρώπινα. Δεν τον γνώριζα παλιά. Τον γνώρισα μέσα από τη δουλειά του, μέσα από τη συνέπεια που διακρίνει τις πράξεις του, μέσα από το έργο του και τα αποτελέσματά του. Δεμένος με την ιδιαιτέρα του πατρίδα, την οποία τιμά, αλλά και κεντρικός μοχλός μιας οικονομικής πολιτικής, σε δύσκολους καιρούς, που όμως με τις αναφορές του στην κοινωνία, την υπηρετεί με πάθος και συνέπεια. Να είστε υπερήφανοι που στην Κυβέρνηση έχετε ένα τέτοιο στέλεχος, το οποίο σας τιμά και σας εκπροσωπεί.
Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν είμαστε τίποτε παραπάνω, παρά κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Και σε αντίθεση με αυτό που επεχείρησαν κάποιοι να καλλιεργήσουν είμαστε ένα βαθιά λαϊκό κόμμα, το οποίο εκπροσωπεί όλες τις τάξεις. Είμαστε μια παράταξη άρρηκτα δεμένη με την κοινωνία και τις ρίζες.
Πριν από λίγες ημέρες είχαμε τις κινητοποιήσεις των αγροτών, ένα μέρος των οποίων είναι σε εξέλιξη ακόμα. Οι Έλληνες αγρότες πρέπει να μας νιώσουν ακόμα πιο κοντά τους. Και η πολιτική, που έχει υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση σε αυτό στοχεύει.
Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να αντιληφθεί, ότι αυτήν την ώρα έχει μια κυβέρνηση, που κατανοεί, θέλει όμως και τη συμπαράστασή τους.
Σε αυτόν τον αγώνα τους δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Στεκόμαστε με σεβασμό στις αγωνίες τους, μοιραζόμαστε τις ελπίδες τους και θα βρεθούμε κοντά τους σε όλα τα επίπεδα, μέχρι να δικαιωθούν όλες τους οι προσδοκίες.
Δεν πρέπει όμως να φτάνουμε στα άκρα. Τούτη την ώρα πρέπει όλοι να μοιραστούμε ένα μέρος της ευθύνης και να ξεπεράσουμε τους δύσκολους καιρούς.
Η πολιτική που ασκούμε είναι πολιτική υψηλής κοινωνικής ευαισθησίας. Με τεράστια προβλήματα και μεγάλες δυσκολίες.
Απέναντί μας δυστυχώς δεν έχουμε συνεργάτες σε αυτήν την προσπάθεια. Ερίζουν για την εξουσία και αυτό το έχει αντιληφθεί ο ελληνικός λαός. Το θέμα δεν είναι ποια κυβέρνηση θα έρθει και ποια θα φύγει. Είναι ποια κυβέρνηση θα κάνει σωστά τη δουλειά της.
Μπροστά σε αυτήν την γενικευόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, οι πολιτικές δυνάμεις συνεργάζονται και καταρτίζουν εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε όλες τις χώρες πλην Ελλάδος. Αυτό δείχνει πολλά.
Κάποιοι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την αδυναμία των στιγμών για να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη. Αυτή είναι η πολιτική διαφορά. Εμείς καλέσαμε όλες τις δυνάμεις να συνεργαστούν μαζί μας πιστεύοντας, ότι θα πρυτανεύσει η εθνική συνεννόηση. Δεν ανταποκρίθηκαν και έχουν μεγάλη ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Εμείς προχωρούμε δυναμικά μπροστά, αλληλέγγυοι, ενωμένοι, με τα στελέχη μας στην πρώτη γραμμή να δίνουν τη δική τους μάχη.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Εθνάρχης, έφτιαξε τη Νέα Δημοκρατία. Ο Κώστας Καραμανλής και η κυβέρνησή μας θα φτιάξουν τη νέα Ελλάδα. Σε αυτόν το ωραίο αγώνα έχουμε μια ξεχωριστή θέση όλοι.»

Πίσω στην αρχική σελίδα